Jeugdcompetities

Naast uitdagende trainingen bestaat tennis voor een groot deel uit wedstrijden spelen. Dit is niet alleen gezellig, maar je wordt ook steeds beter als je veel wedstrijden speelt. Zo krijg je nog meer plezier in tennis! Het maakt niet uit of je al langer tennist of net begonnen bent: er zijn competities en toernooien voor iedereen! Wedstrijden spelen zorgt ervoor dat kinderen sneller beter worden, meer vriendjes maken en meer plezier hebben in tennis en ook langer blijven tennissen.  

Dus doe mee aan de Kia Tenniskids Competitie of de Junioren Competitie!  

Tenniskids competitie (rode, oranje en groene competitie)

Voor de jongste kinderen is er de Tenniskids competitie. Deze competitie is voor kinderen tot en met 12 jaar. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken. Of je nu pas begonnen bent met tennissen of al langer speelt, iedereen kan meedoen aan de Tenniskids Competitie! In totaal doen jaarlijks ongeveer 25.000 kinderen mee aan de Tenniskids competitie. Het is uitdagend en je wordt sneller beter. Daarnaast is het ook nog eens heel erg gezellig. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt!   De Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie. Deze competities zijn gekoppeld aan de Tenniskids kleur waarin een kind speelt. In de Tenniskids competitie spelen kinderen op zondag(ochtend) een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt.  

Rode competitie  

In de Rode competitie speel je korte wedstrijdjes met een zachte rode bal op een kleine baan. Je speelt deze competitie in een team van maximaal 6 kinderen. Jongens en meisjes spelen door elkaar. Je speelt op de zondagochtend ongeveer een uur lang veel korte wedstrijdjes tot 7 punten tegen verschillende kinderen. In de rode competitie speel je alleen enkelspel. Zo leer je veel nieuwe kinderen kennen en is het nooit saai!  

Oranje competitie  

In de Oranje competitie ga je wedstrijdjes spelen op een driekwartbaan met de oranje bal. Je speelt dan ongeveer 2 à 2,5 uur wedstrijdjes op de zondagochtend. Jongens en meisjes spelen door elkaar en je speelt zowel enkels als dubbels. Degene die het eerst 4 games heeft gewonnen, wint de wedstrijd. Iedereen speelt meerdere wedstrijdjes op een ochtend en iedere week komen dezelfde teams samen op een ander park.  

Groene competitie  

In de Groene competitie speel je wedstrijden op een hele baan. Je speelt in een team van minimaal 4 en maximaal 6 kinderen. Jongens en meisjes spelen door elkaar. Je speelt in een poule en speelt iedere speeldag tegen een team van een andere club. In de Groene competitie speel je op de zondag, meestal in de ochtend, met je team vier enkelpartijen en twee dubbelpartijen. Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen.  

Junioren competitie (oude gele competitie)  

Ben je in de leeftijd 11 tot en met 17 jaar? Dan kun je meedoen aan de KNLTB Junioren competitie! Ongeveer 16.500 jeugdspelers doen ieder jaar mee aan deze competitie. Samen met jouw team bestaande uit meisjes, jongens of jongens en meisjes ga je tijdens de competitie de strijd aan met teams van andere verenigingen. Het is uitdagend en je wordt sneller beter. Daarnaast is het ook nog eens heel erg gezellig. Kortom, tennis is leuker als je wedstrijden speelt!   De KNLTB Junioren competitie bestaat uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. Zowel in het voor- als najaar kun je competitie spelen, in totaal zijn er 14 speelmomenten. In de junioren competitie speel je net zoals bij de senioren op een hele baan en met gewone tennisballen. Je volgt de algemene tennistelling. In de single speel je bij 1-1 in sets een gehele derde set. In de dubbel wordt bij een derde set een wedstrijdtiebreak (t/m 10) gespeeld. Je speelt op de zondag competitie, meestal in de ochtend, maar het kan ook in de middag zijn. Je kan spelen in een gemengd team, een jongensteam of een meisjesteam.  

Junioren 11 t/m 14 jaar  

In de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar spelen jongens en meisjes door elkaar, mét en tegen elkaar. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Je speelt in een poule en speelt iedere speeldag tegen een team van een andere club. Je speelt met je team 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen per competitiedag. Je speelt 2 sets om 4 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 4-2 of 5-3). Een game win je door 4 punten te winnen. Er worden 2 sets gespeeld om 4 gewonnen games (start op 0-0) met een verschil van 2 games (bijv. 4-2, 5-3). Bij een gelijke stand van 4-4 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Indien een beslissende 3e set moet worden gespeeld, wordt deze vervangen door een beslissende wedstrijdtiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). Het Beslissend Punt Systeem (bij 40-40 winnend punt) wordt toegepast. De ontvanger bepaalt vanaf welke kant (rechts of links) de serveerder de bal in het spel moet brengen.  

Junioren 13 t/m 17 jaar  

De Junioren competitie 13 t/m 17 jaar bestaat uit een meisjescompetitie, jongenscompetitie en een gemengde competitie. Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 spelers. Bij de meisjes- en jongenscompetitie speel je met je team op een speeldag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen. Bij de gemengde competitie speel je 2 jongens enkelpartijen, 2 meisjes enkelpartijen en 2 gemengd dubbelpartijen. Je speelt 2 sets om 6 gewonnen games met een verschil van 2 games (bijvoorbeeld 6-4 of 7-5). Een game win je door 4 punten te winnen, er is een verschil van 2 nodig om de game te winnen. Bij 6-6 in de set volgt een tiebreak tot 7 punten (met een verschil van 2 punten). In de enkel en dubbel wordt bij 1-1 in sets een beslissende wedstrijdtiebreak tot 10 punten (met een verschil van 2 punten) gespeeld.   Jij doet toch ook mee? Vraag bij de jeugdcommissie naar de mogelijkheden en kijk voor meer informatie op www.tennis.nl