De 8 smashcourt (of zandkunstgras of Tennispro Vision) banen van Nijmegen-Quick zijn in augustus 2023 gerenoveerd. Onze banen waren in principe al het hele jaar (zomer en winter) bespeelbaar. Door de recente vernieuwing is de kans dat dit kan nog groter geworden.
Het slepen van de banen
Om de banen in een optimale conditie te houden zijn er regels/afspraken waaraan onze leden zich dienen te houden. De baan vegen met een sleepnet na het tennissen en het juiste tennisschoeisel zijn de belangrijkste (zie ook ons baanreglement). Bij elke baan hangt een bordje met de sleepinstructie.
Do's en don'ts bij het slepen:
- Na het tennissen bij droog weer altijd slepen, ook als er anderen staan te trappelen om de baan op te gaan. Tussendoor even snel slepen zorgt ervoor dat alg en mos geen kans krijgen.
- Sleep in een rondje van buiten naar binnen, zodat het zand op de baan blijft.
- Bij vochtig weer mag je wel slepen, bij zwaardere regen liever niet. Ook is het niet de bedoeling plassen met een sleepnet over de baan te verdelen.
Samengevat: Slepen in cirkels, van buiten naar binnen.
Hout op de haak
Inmiddels hangen overal haken om de sleepnetten op te hangen. Het verzoek is om de houten balk op de haak te hangen. Hierdoor kan de balk drogen (gaat langer mee) en ligt het net niet in de weg tijdens het tennissen en werkzaamheden aan de baan.
Wanneer mogen onze banen worden bespeeld en wanneer niet?
Zelfs bij onze 'All-Weather' banen kunnen extreme regen, sneeuw of de combinatie van vorst en opdooi het spelen tijdelijk onmogelijk maken.
- Bij vorst kan er wel getennist worden, bij dooi, sneeuw en ijzel niet. Bespeling kan dan beschadigingen (oneffenheden in de toplaag en de fundering) veroorzaken. Als de vorst uit de grond is zijn de banen weer bruikbaar. Dat is één of enkele dagen na de vorst (afhankelijk van de weersomstandigheden).
- Schuif sneeuw niet weg: dat kan de mat (toplaag) beschadigen en een ongelijke verdeling van het infillmateriaal (toplaagmateriaal) tot gevolg hebben.
Onze parkbeheerder
Het onderhoud van ons park en de banen wordt verricht door een parkbeheerder. Deze bepaalt wanneer er na regen, sneeuw of vorst weer op de banen gespeeld mag worden. Dit wordt ook zoveel mogelijk via de website bekend gemaakt.
Let dus bij zware regen en winterweer op de berichtgeving van onze parkbeheerder Frank Mertens.
Voor het behoud van onze banen is het volgende van belang:
- Gebruik bij voorkeur schoeisel voor kunstgras met een kunstgraszool.
- Maak je schoenen schoon voordat je de baan betreedt.
- Laat geen honden of andere dieren toe op de banen. Het is belangrijk dat er zo weinig mogelijk vuil in de bovenlaag en de mat komt.
- Gebruik geen kauwgom op de banen.
- Gebruik geen glas op de banen.
- Plaats geen zware of puntige objecten op de banen.
- Houd het terrein rond de banen vrij van afval.
- Sluit het hek van de baan. Dit voorkomt dat er vuil op de baan komt.
- Meld beschadigingen aan de baan direct bij de parkbeheerder.