Tenniskids en junioren

Als we het bij tennis over jeugd hebben, dan hebben we het over spelers in de leeftijd tot en met 17 jaar. Binnen deze groep maken we onderscheid in kinderen die tennissen in Tenniskids en kinderen die spelen bij de junioren. 

Tenniskids

Nijmegen-Quick is een Tenniskidsvereniging. Tenniskids is een programma voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leer je razendsnel tennissen. Je wordt direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo kun je snel nieuwe vriendjes maken en kun je samen naar duidelijke doelen toewerken. Je gaat namelijk al heel snel wedstrijdjes spelen. Ook leer je op een leuke manier de juiste techniek. Plezier en samenspel: daar draait het om bij Tenniskids!

Binnen Tenniskids:

  • Spelen kinderen al heel snel wedstrijdjes;
  • Worden kinderen meteen opgenomen in een team;
  • Leren kinderen op een leuke manier de juiste techniek;
  • Ontwikkelen ze zich niet alleen met het racket maar in hun algehele coördinatie en sportbewustzijn.

Tenniskids is volledig afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van een kind. Dit zie je terug in de vier verschillende fases/kleuren (Blauw, Rood, Oranje en Groen), waaruit Tenniskids bestaat. Bij iedere kleur horen andere leeftijden, baangroottes en balsoorten, waardoor kinderen tennis snel leren spelen. Bij Nijmegen-Quick bieden we op dit moment zowel Blauw, Rood, Oranje als Groen aan. De allerjongsten (tot 6 jaar) beginnen in Blauw. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar starten in Rood en beginnen op een kleine baan te tennissen. Daarna kun je doorstromen naar Oranje en uiteindelijk Groen. Na Groen stroom je door in de Junioren (Geel).
 

Tenniskids Blauw

Voor de jongste kinderen is er Tenniskids Blauw. In deze eerste fase maken kinderen, van 4 tot 6 jaar oud, kennis met de basis van tennis en de tennisvereniging. Door middel van speelse oefeningen ontwikkelen zij de eerste bal- en racketvaardigheden. De oefeningen, zoals tikspelletjes en balspelletjes met en zonder racket, zijn speciaal afgestemd op de leeftijd en de belevingswereld van een kind. 

Tenniskids Rood

In Tenniskids Rood maken kinderen, tot en met 8 jaar oud, verder kennis met het tennisspel. Ze leren de basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie. Ze doen mee aan leuke activiteiten op de vereniging en spelen samen met hun team korte wedstrijdjes in de Rode competitie. Ook kunnen zij meedoen aan Tenniskids toernooitjes, die vaak maar een dag(deel) duren. In Rood spelen de kinderen met een zachte rode bal op een minibaan. 

Tenniskids Oranje

In Tenniskids Oranje wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. De kinderen zijn in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar oud en leren nieuwe slagen en technieken, die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. Kinderen die spelen in Oranje kunnen wedstrijdjes spelen door samen met hun team mee te doen aan de Oranje competitie. Ook kunnen ze deelnemen aan Tenniskids toernooitjes. Dit zijn vaak eendaagse toernooitjes, die door het hele land georganiseerd worden. De wedstrijdjes in Oranje duren net iets langer dan in Rood. In Oranje spelen kinderen met een oranje bal die geschikt is voor het spelen op een driekwartbaan.

Tenniskids Groen

In de laatste fase, Tenniskids Groen, bereiden de kinderen zich voor op het ‘hele baan’ tennis. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld, maar ook de atletische vaardigheden. Kinderen die in Groen tennissen zijn in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar oud. In Groen worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijkere rol. De competitie die bij deze fase hoort heet de Groene competitie. De Tenniskids toernooitjes die voor kinderen in Groen worden georganiseerd, zijn vaak over meerdere dagen verspreid. Deze Groene toernooitjes zijn soms ook gekoppeld aan een open junioren toernooi. Kinderen die in Groen tennissen spelen met een langzame groene bal op een hele baan. 

Tenniskids ouderfolder  

Wil je nog meer lezen over de verschillende kleuren? Meer informatie over Tenniskids Blauw, Rood, Oranje en Groen lees je in de Tenniskids Ouderfolder.

Junioren (Geel)  

Na Groen ben je helemaal klaar om op een hele baan te tennissen met de bekende gele bal. Je beheerst de juiste techniek om op een heel veld rally’s te spelen. Je stroomt door naar Junioren. Je bent bij tennis een junior als je tussen de 11 tot en met 17 jaar oud bent. Jeugdspelers van 11 en 12 jaar oud kunnen in Tenniskids (t/m 12 jaar) spelen of bij de junioren. De tennisleraar kijkt wanneer een speler, qua niveau, kan doorstromen naar de junioren. Junioren spelen net zoals de senioren op een hele baan met de bekende gele tennisbal. Naast uitdagende trainingen bestaat tennis voor een groot deel uit wedstrijden spelen. Dit is niet alleen gezellig, maar je wordt ook steeds beter als je veel wedstrijden speelt. Zo krijg je nog meer plezier in tennis! Het maakt niet uit of je al langer tennist of net begonnen bent; er zijn competities en toernooien voor iedereen! Je kunt als junior samen met je team meedoen aan de KNLTB Junioren competitie. Deze bestaat uit de Junioren competitie 11 t/m 14 jaar en de Junioren competitie 13 t/m 17 jaar. De Junioren competitie vindt in het voorjaar en najaar plaats.  

Wil je nog meer lezen over Tenniskids en over Junioren? Kijk hiervoor op www.tennis.nl